Najlepszy przepis na browniego

Autor: 5 lipca, 20154 czerwca, 2017Życie.praca
Przepis brownie
Dziś zdradzimy jedną z największych naszych tajemnic. Przepis na browniego. Sprawdzany wielokrotnie przez wiele lat, istny samograj, do tego nigdy się nie nudzi :). Zapomnij o specjalnych energetyzujących batonach outdoorowych, upiecz swój własny dopalacz. Czym jest brownie? To po prostu ciasto czekoladowe. Poniższa receptura jest jednak niezwykła. To nie jeden przepis z wielu. To tradycyjna holenderska receptura, którą dostaliśmy od pewnej holenderskiej rodziny.

 

Brownie przepis

 

Czas przygotowania: 30min
Czas pieczenia: 35min

Temperatura pieczenia: 180°C

Koszt: 25zł

 

 

Składniki

4 jajka
4zł za 10
1,6zł
200g mąki
3zł za 1kg
60 groszy
kostka masła
2zł za kostkę
2zł
200g cukru
4zł za 1kg0,80gr
2 czubate łyżki kakao ok 50g7zł za 150g2zł
3 tabliczki mlecznej czekoladyok. 2,50zł za tabliczkę7,50zł
półmisek orzechów włoskich (ok. 300g)
ok. 10 zł za kg w skorupkach10zł
SUMA24,5zł

 

 

MASŁO

Roztopić masło i ostudzić. Studzenie jest tutaj kluczowe. Ciepłe masło nie połączy się dobrze z resztą składników.

ORZECHY

Orzechy najlepiej kupić w skorupkach, bo będą wtedy miały najlepszy smak. Zaraz po wyłuskaniu są najbardziej tłuste i dzięki nim brownie nie będzie zbyt suchy. Im więcej orzechów tym lepiej, problem w tym, że nigdy nikomu nie chce się łuskać. Ok. 300g będzie idealną proporcją.

CZEKOLADA

Czekolady posiekać drobno. Im drobniej tym lepiej. Nie należy zostawiać całych kostek, bo wtedy czekolada się tylko rozpuści zamiast wymieszać z innymi komponentami.

JAJKA

Wbić cztery jajka do miski. Na szczęście nie trzeba rozdzielać białek od żółtek.

MĄKA, KAKAO, CUKIER

Mąkę, kakao i cukier przesiać przez sitko do jednej miski. Dodać jajka, czekoladę i orzechy.

MIXUJ

Ostudzone masło dodać do reszty składników. Wszystko dobrze wymieszać na jednolitą masę.

PIECZ

Piec nie dłużej niż 35min. W przeciwnym razie zrobi się zbyt chrupiący i suchy.

STUDŹ

Po upieczeniu brownie musi ostygnąć, a kiedy już ostygnie należy go włożyć do lodówki na godzinę, żeby się skrystalizował.

 

To ciasto naprawdę jest pyszne, daje mnóstwo energii i jeszcze więcej motywacji żeby je spalić;). Świetnie się sprawdza w górach, czy to na nartach czy na szlaku, zabija głód w mgnieniu oka. Starzeje się bardzo wolno, nawet po kilku dniach smakuje tak samo dobrze, a największą zaletą tego browniego jest moim zdaniem fakt, że w zimie przy ujemnej temperaturze, nie zmienia tak szybko swojej konsystencji w przeciwieństwie do batonów albo czekolady. Jest po prostu pyszny i praktyczny. Jeśli zdecydujesz się na jego upieczenie to nie zapomnij o dwóch ważnych rzeczach, które naprawdę mają wpływ na jakość tego ciasta. Po pierwsze roztopione masło musi kompletnie ostygnąć. Po drugie czekolada musi być drobno posiekana. Poza tym jest to banalnie proste w pieczeniu ciasto.

 

 

Życzę smacznego 🙂

Krzysiek