germknödel

Dziś krótko i na temat. Poniżej znajdziesz przepis na typowo austriacki przysmak, który popularność zyskał wśród turystów przyjeżdżających na narty – germknödel, czyli nadziewany dżemem pampuch w waniliowym sosie.

Na samym dole załączam filmik – drugą część review ośrodka Mayrhofen w Zillertal – w którym prezentuję (między innymi) jak wygląda taki germknödel podany w restauracji. Zapraszam do obejrzenia.

Przepis na 10 germknudlów:

Składniki:

Mąka – 4 szklanki (500g)
Drożdże – 7g
Masło – 70g
Mleko – 2 cups (250g)
Cukier – 60g
Sól – 1 łyżeczka
1 żółtko
1 jajko
Skórka cytryny
Ekstrakt z vanilla – pół łyżeczki
Powidła
Mak do posypania

 

Jak zrobić germknödla

  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i ugniataj aż powstanie jednolita masa.
  2. Zostaw ciasto pod przykryciem na 2-3 godziny, aż podwoi swoją objętość.
  3. Uformuj z ciasta “kiełbaskę” i podziel na 10 równych części. Zrób z każdej placuszek.
  4. Do każdego placuszka włóż łyżeczkę powideł.
  5. Podnieś zewnętrzne strony placuszków i zamknij, formując pampucha.
  6. Umieść pampuchy na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką i zostaw na pół godziny.
  7. Gotuj pampuchy na parze przez 15m minut.
  8. Z ekstraktu vanilli zrób sos.
  9. Gotowe pampuchy posyp makiem.

Smacznego 🙂
 

Przygodowy film o pampuchu 🙂