germknödel

Dziś krótko i na temat. Poniżej znajdziesz przepis na typowo austriacki przysmak, który popularność zyskał wśród turystów przyjeżdżających na narty – germknödel, czyli nadziewany dżemem pampuch w waniliowym sosie.

Na samym dole załączam filmik – drugą część review ośrodka Mayrhofen w Zillertal – w którym prezentuję (między innymi) jak wygląda taki germknödel podany w restauracji. Zapraszam do obejrzenia.

Przepis na 10 germknudlów:

Składniki:

Mąka – 4 szklanki (500g)
Drożdże – 7g
Masło – 70g
Mleko – 2 cups (250g)
Cukier – 60g
Sól – 1 łyżeczka
1 żółtko
1 jajko
Skórka cytryny
Ekstrakt z vanilla – pół łyżeczki
Powidła
Mak do posypania

 

Jak zrobić germknödla

  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i ugniataj aż powstanie jednolita masa.
  2. Zostaw ciasto pod przykryciem na 2-3 godziny, aż podwoi swoją objętość.
  3. Uformuj z ciasta “kiełbaskę” i podziel na 10 równych części. Zrób z każdej placuszek.
  4. Do każdego placuszka włóż łyżeczkę powideł.
  5. Podnieś zewnętrzne strony placuszków i zamknij, formując pampucha.
  6. Umieść pampuchy na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką i zostaw na pół godziny.
  7. Gotuj pampuchy na parze przez 15m minut.
  8. Z ekstraktu vanilli zrób sos.
  9. Gotowe pampuchy posyp makiem.

Smacznego 🙂
 

Przygodowy film o pampuchu 🙂

Krzysiek

Przede wszystkim otwartość. Otwartość na zmianę i na ludzi powoduje, że przydarzają nam się niespodziewane, pozytywne historie.   Jestem instruktorem snowboardu. Jest to nie tylko moje hobby, ale również coraz stabilniejsze źródło dochodu. Kocham to co robię. Mogę nauczyć Cię jeździć na desce, a na dodatek zainspirować do zmiany swojego życia na lepsze - tak aby toczyło się ono według Twojego scenariusza.Chciałbym Ciebie zachęcić, żebyś również spróbował robić to w czym czujesz się najbardziej komfortowo. Wykształcenie i wiek nie grają roli. Nigdy nie jest za późno żeby iść za głosem serca. Wystarczy tylko otworzyć się na zmianę i na pozytywnych ludzi, a cudowne, niespodziewane rzeczy zaczną przydarzać Ci się same :). Serio...